Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

70 godina

Позориште на Крсту 20. фебруара ушло је у седамдесету годину постојања. Тим поводом додељене су годишње награде театра и осмишљена је мултимедијална презентација богате историје наше Куће, доступна публици свакодневно.

Управни одбор БДП-а је, поводом Дана позоришта, донео одлуку о традиционалним годишњим признањима сарадницима и посленицима наше куће за изузетан допринос у раду.

Награда “Татјана Лукјанова” - годишња награда за вишегодишњи допринос Београдском драмском позоришту и позоришном животу Србије додељена се костимографу Јелени Стокући (“Харолд и Мод”, “Живот је пред тобом”, “Хотел Европа”, “Позив на погубљење”, “Човек ,звер и врлина”, ”Палилулски роман”). Посвећени рад изузетног, вишеструко награђиваног костимографа Јелене Стокуће у многобројним представама Београдског драмског позоришта дао је својеврстан креативни печат визуелном идентитету продукције БДП-а.

Награда за најбоља остварења чланова ансамбла Куће и гостујућих уметника и аутора, у представама Београдског драмског позоришта у 2016.години припала је:
- Ани Ђорђевић за представу „Моје дете“ Стојана Срдића

Редитељски поступак Ане Ђорђевић је готово документаристички оголео потресну Срдићеву причу, досежући кроз дискретну стилизацију - естетску и значењску прецизност.
- Ивани Николић за представу „Моје дете“ Стојана Срдића

Разапета између немоћи од друштва одбачених ромских породица - утопљене у алкохолу и батргања у сиротињском животу на маргини, Мирка Иване Николић је, упркос свему, снажна, одлучна фигура. Њени поступци, начин на који се бори да унижену, повређену ћерку ослободи патње кала у ком живе; жртвовање сопствених осећања и здравља зарад пружања минималне шансе једином детету; најзад готово физичко „гутање“ поноса у мољакању равонодушних представника институција за помоћ, чине је упечатљивим, потресним симболом материнског инстинкта.
- Јовани Гавриловић за представу „Моје дете“ Стојана Срдића

Трагичну судбину ромске девојчице Ранке, Јована Гавриловић дочарава неспутано, већ препознатљивом снажном, онеспокојавајућом експресијом. Детињаста наивност њене веселе девојчице изобличује се, под суровошћу злостављања које је доживела, да би се преобразила у горку зрелост напуштеног и без вере и идеала остављеног детета-жене, које од живота и света око себе више ништа не очекује.

Награда за радни допринос „Михајло Фејзуловски“ за остварене резултате у раду у 2016.годину додељује се Иди Ђорђевић (билетар), Наталији Пантић (шминкер- власуљар) и Дејану Поповићу (инспицијент).

Наш театар је добитник значајног националног признања. Поводом Дана државности 15. фебруара додељен нам је Сретењски орден трећег степена, као симбол поштовања и захвалности грађана.

Сећање на најзначајније ствараоце и представе БДП-а оживљено је кроз поставку изложбе фотографија у фоајеу и ходнику и костима у малом фоајеу. Изложба ће за публику бити отворена сваким даном од 19 сати.

“Седамдесет сезона Позоришта на Црвеном крсту” назив је монографије о Београдском драмском позоришту, коју су приредили Саво Радовић, драмски уметник и члан ансламбла и др Никола Бјелић. Уз преглед протеклих сезона, забележена су и сећања аутора, сарадника, позориштника и савременика Позоришта. Поред штампане верзије (тираж 200 комада), монографија је доступна у дигиталном формату на подсајту БДП-а, а у фоајеу Позоришта постављена су три пункта са таблет уређајима на којима ће публика моћи да листа монографију у дигиталном формату.

Подсећања ради, решењем Народног одбора града Београда, у другој половини 1947. године основано је Градско позориште (1949. преименовано у Београдско драмско), седиште је требало да буде Дом културе Четвртог рејона, на Црвеном крсту (у изградњи). Прва премијера, „Младост отаца“ Бориса Горбатова у режији Петра С. Петровића, изведена је 20. фебруара 1948. на сцени Народног позоришта, а чланови новооснованог ансамбла (29 глумаца) после проба су ударнички учествовали у зидању новог здања. Годину дана касније уселили су се у зграду на Крсту. Током те прве сезоне, театар на самој периферији, повезан са градом једном тролејбуском линијом, извео је 78 представа које је погледало готово 50.000 гледалаца!

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., руководилац финансијске службе
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 491 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација