Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

14. beogradski festival igre

Четрнаести по реду БФИ биће одржан крајем марта и почетком априла 2017. године. Три представе гостујућих трупа из Швајцарске, Италије и Немачке биће изведене на сцени Београдског драмског позоришта – 28. и 30. марта, те 5. априла, а карте су већ у продаји.

Најпре ће 28. марта наступити Компанија Јоаниса Мандафуниса из Женеве са пројектом “Осип Мандељштам. Представа”.
Концепт и кореографија: Елена Ђаноти, Јанис Мандафунис, Роберта Моска, Брусе Мејерс
Текст: 38 поема Осипа Мандељштама, у преводу Џејмса Грина
Костими: Марион Шмид
Сценографија: Канедикода
Дизајн светла: Дејвид Кретоник
Дизајн звука: Дејвид Скруфари
Менаџмент: Мелани Фрежин
Трајање: 55’
Премијера: Театар АДЦ, Женева, 2016

“Велики песник у срцу руске авангарде, Осип Мандељштам борио се за слободу говора у режиму тираније. Пребрзо суочен са цензуром, потпуно стран "естетским" препорукама заговорника "социјалистичког реализма", Мандељштам је брзо осуђен на доживотну казну затвора и прогонство у сибирски Гулаг. Ипак, ништа није могло да га спречи у стварању своје захтевне уметности, подједнако изузетне у прози и у стиху. Представа коју смо створили је наш начин да искажемо своје мишљење о његовом опусу, кроз реч и покрет. Песник коме је забрањено писање је песник коме је забрањено да живи. Мандељштам је био спречен да објављује своја дела током целог живота, и буквално је уништен као људско биће. Упркос свему, он је дуговао живот својим песмама, које су доказ изузетног талента и ретке духовне снаге. Он је био извор инспирације за своје савременике и за све оне који воле поезију”, записали су аутори.

Након стварања дуета П.А.Д. 2007.године, Јоанис Мандафунис и Фабрис Мазлија одлучили су да прате креативну страст професије играча - извођача Форсајт компаније. Године 2009., вратили су се у свој родни град, како би покренули удружење Цие Пројецт 11. Убеђени да ће допринети овом колективу, одлучују да прикључе Меј Зархи свом истраживачком раду и креативној потрази. Увек у потрази за новим могућностима да привуку гледаоце игри, ови кореографи култивишу „начин виђења“, чинећи гледаоца одговорним за своје искуство праћења представе, и позивајући га/је да инвестира у оно што види, како би доживео дело.

Куријер: “(…) Нема везе ако Енглески не говорите течно. Покрети играча, који се ослањају на различита читања британског глумца, довољни су да ухватимо суштину лирског језика, трезвеног и романтичног – у славу звука, живота и тела”.

На програму 14. Београдског фестивала игре, а на сцени БДП-а 30. марта Кинетички колектив из Фераре, Италија извешће “10 минибалета” Франческе Пенини.

Режија, кореографија, извођач: Франческа Пеннини
Драматургија, дизајн светла: Андјело Педрони
Асистент: Кармин Паризе
Трајање: 47’
Премијера: Театро Комунале ди Ферара, 2015

Струје и олује, вентилатори и дронови, птице и велики жетеи, постају алегорије односа између кореографије и игре, у једном истраживању које се одбија од репетиције до импровизације, и од записа до изводбе. Срж овог трагања јесте свеска из детињства Франческе Пенини, где је она записала десетак кореографија, измишљених, али никада представљених. Временска машина потребна за невероватан археолошки подухват открива на сцени низ скровитих могућности. Тело се испробава кроз принципе термодинамике, од пластичности гимнастике до потирања инерције. Међу искривљеним и загушујућим напорима, изазвана је респираторна размена која мења волумене између тела и простора, публике и сцене, у лебдећој и плутајућој географији.

Франческа Пенини се бавила гимнастиком, пре него што је открила свет савремене игре. Учила је у Балету Тоскане, лондонском Лабан центру, и испробала широк спектар дисциплина: од буто плеса до слободног роњења, од борилачких вештина до такмичења у диско игри. Као слободна играчица, била је део трупе Саша Валц и гости. Трупу Кинетички колектив, основала је 2007. године, као растегљиву мрежу уметника: преко 50 чланова из различитих уметничких области фокусираних на покрет и одржавање структуре трупе у сталној динамици. Њен рад превазилази полове и кодове, реформишући правила сценског догађаја, изазивајући односе са гледаоцем, откривајући различите врсте тела и простора кроз строг, често ироничан приступ.

Седиште трупе је Градски театар у Ферари, а до данас су поставили 34 комада и добили многе награде.

Театро е критика: “ (…) Савршени кључ је овде у јасноћи намере која није смрзнута у чистој експерименталној потреби, већ граби и увлачи гледаоце у вртлог, чувајући покрет и остављајући видљивом једину неопходну кост: ону која покрива срце”.

Трупа “Денс он ансамбл” из Берлина, Немачка извешће 5. априла на сцени Београдског драмског позоришта два пројекта “7 дијалога” Матеа Фарђона и “Каталог (прва едиција)” Вилијама Форсајта.

“7 дијалога”
Ууметничка дирекција, композиција: Матео Фарђон
Уметнички сарадници: Тај Бумершајн и Бет Џил, Амансио Гонзалез и Хетејн Пател, Брит Родмунд и Луси Сугејт, Кристофер Роман и Иво Димчев, Јоне Сан Мартин и Тим Ечелс, Ејми Шулман и Етјен Гијото.
Костим: Клаудија Хил
Дизајн светла: Бенжамин Шалике
Дизајн звука: Флориан Фишер/Стефан Вурман
Трајање: 55’
Премијера: 2016, Холанд Данс Фестивал, Хаг
Играчи: Тај Бумершајн, Амансио Гонзалез, Брит Родмунд, Кристофер Роман, Јоне Сан Мартин, Ејми Шулман.

Шта добијете када композитор и извођач Матео Фарђон редукује Шубертову композицију “Ерлкониг” на њену основну структуру и преда је у руке шесторо вештих плесних уметника и шесторо чувених кореографа и позоришних стваралаца, како би се укључили у дијалог на сцени? Одговор је: изузетни експеримент који доноси шест веома индивидуалних и личних соло комада. Ови карактеристични гласови спајају се заједно, како би створили дело чисте игре, перформанса и плесног театра. Фарђон је седми саговорник, као и композитор музике целокупног комада.

Матео Фарђон је композитор, извођач и педагог. Игром и театром се бави преко 25 година, сарађујући са водећим кореографима и редитељима у Великој Британији и иностранству. Познат је по композицијама које је стварао за позоришта, посебно у Немачкој. Вишегодишњи је гостујући члан факултативног програма ПАРТС у Школи Ане Терезе Де Керсмакер у Бриселу, где је радио на новом приступу предавања компоновања младим кореографима.

“Каталог (прва едиција)”
Кореографија: Вилијам Форсајт
Уметнички сарадници: Џил Џонсон, Брит Родмунд, Кристофер Роман
Дизајн светла: Бенџамин Шалике
Трајање: 15’
Премијера: 2016, Театер им Флацбау, Лудвигшафен
Играчи: Џил Џонсон, Кристофер Роман

Врхунац у најбољем смислу те речи: Вилијам Форсајт креира нови комад за Кристофера Романа, Брит Родмунд и Џил Џонсон, прве гостујуће играче који ће сарађивати са ансамблом Данце Он. Роман и Џонсонова су били укључени у Форсајтов креативни процес током многих година, а осим као играчи и ко-аутори, били су уједно инспирација за бројне легендарне комаде овог кореографа.

Одрастао у Њујорку, Вилијам Форсајт је двадесетогодишњи мандат директора Балета Франкфурт започео је 1984. године. По завршетку овог ангажмана, Форсајт је основао Форсајт компанију, коју је водио од 2005-2015. године. Форсајтови најсвежији радови су креирани и извођени као ексклузивни репертоар Форсајт компаније, док су његови старији радови редовни део репертоара скоро сваке велике балетске компаније на свету, укључујући и Балет Маријинског театра, Њујорк Сити Балет и Балет париске Опере. Поред кореографског рада, Вилијам Форсајт је тренутно и професор игре и уметнички саветник за кореографију на Кореографском институту Универзитета Јужне Калифорније школе за игру Глорије Кауфман.

Денс Он ансамбл је 2015. године основала културна агенција “ДИЛ+РИТЕР гУГ” са седиштем у Берлину, као део иницијативе да се окупе играчи старији од 40 година, чије се искуство, харизма и уметничка изврсност пречесто превиђају и потцењују. Радећи са међународно признатим кореографима и редитељима, трупа развија нови репертоар револуционарних и изазовних савремених кореографских комада.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., руководилац финансијске службе
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 480 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација