Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

70 godina

Шест нових наслова на репертоару, успешно учешће на десетак домаћих и међународних фестивала, бројна гостовања у земљи и иностранству обележили су рад Београдског драмског позоришта током 2016. најављујући тако улазак у седамдесету годину од оснивања.

Репертоар БДП-а употпуњен је протекле године представама углавном савремених аутора – вишеструко награђиваних писаца и редитеља: на Сцени „Раде Марковић“ премијерно су изведени „Човек, звер и врлина“ Луиђија Пирандела у режији Егона Савина и „Тероризам“ браће Преснjаков, у режији Снежане Тришић; на Новој сцени одигране су праизведбе драма домаћих аутора - Жељка Хубача „Берлински зид“, у режији Милана Нешковића, „Моје дете“ Стојана Срдића, редитељке Ане Ђорђевић, као и премијере “Росмерсхолм” Хенрика Ибзена, у адаптацији драматурга Тамаре Барачков и режији Ане Константиновић и Ивана Балетића и „Кључеви од Лераха“ Николаја Кољаде у режији Наташе Радуловић.

Настављена је сарадња са Факултетом драмских уметности из Београда, која омогућава дипломцима ове институције да раде у професионалним условима на самом почетку каријере. Тако је на нашој Новој сцени јесенас дипломирала Тијана Васић, класа проф. Душана Петровића са комадом „Паразити“ Маријуса Фон Мајенбурга.

Наше представе је видело готово 80.000 гледалаца, пројекат „Театарски мост“ довео нам је у госте позоришта из читаве земље и региона. Настављена је међународна сарадња са Руским државним академским драмским позориштем из Јарославља - они су на нашој сцени у мају месецу извели два Чеховљева комада „Иванова“ и „Две комедије о љубави“. Током јесени, у октобру и новембру, угостили смо позориштнике из Македоније, из Скопља: Драмски театар извео је „Генетику паса“ Венка Андоновског, а Театар комедија – Аристофанову „Лисистрату“.

Београдско драмско позориште са успехом је учествовало на домаћим и међународним фестивалима. Пројекат „Моје дете“ Стојана Срдића, редитељке Ане Ђорђевић овенчан је признањима: на 11. Међународном позоришном фестивалу ЈоакимИнтерФест у Крагујевцу (за режију – Ана Ђорђевић, за најбољу Јована Гавриловић, Награда публике), на младеновачком Фестивалу “Театар у једном дејству” (Награда публике), на бањалучком Међународном фестивалу младог глумца „Заплет 08“ (најбоља представа, Јована Гавриловић је проглашена за најбољу младу глумицу, док је Ивана Николић добила признање за Глумицу вечери), на 5. Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу, као и на 1. Фестивалу европског театра у Тузли (најбоља представа по оценама жирија и публике, награде за најбољу режију добила је Ана Ђорђевић, а Јована Гавриловић проглашена је за најбољу глумицу оба фестивала) . Такође, Награда за најбоље глумачко остварење на 3. Фестивалу "Гола месечина" у Скопљу, на коме је гостовала представа “Елинг” Сајмона Бента, додељена је Павлу Пекићу за насловну улогу; док је за најбољег глумца на 3. Фестивалу дуодраме у Тополи проглашен Слободан Ћустић за остварење у ауторској представи (драматизација и режија) “Дервиш и смрт” по роману Меше Селимовића.

Дан Београдског драмског позоришта, 20. фебруар, обележен је прошле године скромно, а признања за 2015. годину припала су: Гран при „Татјана Лукјанова“ – награда за вишегодишњи допринос БДП-у и позоришном животу Србије, додељен је Љубинки Кларић; Награде за уметнички допринос чланова ансамбла Куће и гостујућих уметника и аутора, у представама БДП-а припала су Хани Селимовић и Егону Савину, док су Награде за радни допринос „Михајло Фејзуловски“ за остварене резултате добили Предраг Панић, Живота Симић, Обрад Срећковић и Оливера Милосављевић.

Рођендан Београдског драмског позоришта ове, 2017. године, означиће улазак у јубиларну, седамдесету годину од оснивања театра. Биће изведена на Сцени „Раде Марковић“ премијера представе “Поморанџе за збогом” по роману Биљане Поповић, у драматизацији Андреја Шепетковског и режији Ненада Гвозденовића. Прича о истрајности, посвећености и вери три жене кроз ратовима исписан 20. век заправо je сага о српској породици у Босни, њиховим судбинама, бежанијама, усуду... Играју: Слободан Ћустић, Даница Ристовски, Александра Ања Алач, Маја Ранђић, Лука Миљковић, Милорад Дамјановић, Милош Петровић, Лазар Ђукић, Биљана Малетић, Владимир Пауновић и Милица Милша.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., руководилац финансијске службе
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 313 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација