Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

bdp kraj sezone

Бројна гостовања у земљи и иностранству, учешћа на домаћим и међународним фестивалима, укупно пет нових наслова на репертоару обележили су сезону 2015/2016. Београдског драмског позоришта.

Наше представе је видело више од 70.000 гледалаца, пројекат „Театарски мост“ довео нам је у госте позоришта из читаве земље и региона (Зајечар, Крушевац, Крагујевац, Приштина, Суботица, Кикинда, Зрењанин, Приједор...), а међународна сарадња са Руским државним академским драмским позориштем из Јарославља резултирао је узвратним посетама – премијера Набоковљевог „Позива на погубљење“ у режији Бобана Скерлића изведена је на њиховом - 16. Међународном Волков фестивалу, а они су на нашој сцени у мају месецу извели два Чеховљева комада „Иванова“ и „Две комедије о љубави“.

Сезона за нама протекла је у знаку „класика и савременика“ – на Сцени „Раде Марковић“ премијерно су изведени комади „Позив на погубљење“ Александра Червинском по чувеном роману Владимира Набокова и „Човек, звер и врлина“ Луиђија Пирандера у режији Егона Савина. На Новој сцени одигране су праизведбе драма домаћих аутора - Жељка Хубача „Берлински зид“, у режији Милана Нешковића и „Моје дете“ Стојана Срдића, редитељке Ане Ђорђевић, те „Празан град“ Дејана Дуковског, савременог македонског писца, у режији Марка Манојловића.

bdp kraj sezone

Представе Београдског драмског позоришта гостовале су у Русији, Црној Гори, Аустрији, Аустралији, Македонији и у просеку чак пет пута месечно на домаћим сценама ван Београда. Настављена је, такође, сарадња са Факултетом драмских уметности из Београда, која омогућава дипломцима ове институције да раде у професионалним условима на самом почетку каријере. Тако ће на нашој Новој сцени на јесен дипломирати Тијана Васић, класа проф. Душана Петровића са комадом „Паразити“ Маријуса Фон Мајенбурга, са Јовом Максићем, Милорадом Дамјановићем, Савом Радовићем, Јеленом Тркуљом и Мајом Носовић. Београдско драмско позориште са успехом је учествовало на домаћим и међународним фестивалима: „Три класе и госпођа Нушић“ Владимира Ђурђевића, у режији Милице Краљ награђена је у Зајечару на 24. “Зорановим данима” (по оцени публике – најбоља представа); “Палилулски роман” Бранислава Нушића, у режији Егона Савина овенчан је признањима на 10. фестивалу “Театар у једном дејству” у Младеновцу (награда за најбољу представу), 10. Јоаким ИнтерФест у Крагујевцу (Хана Селимовић – награда за најбољу глумицу) и 33. Нушићевим данима у Смедереву (Хана Селимовић – глумица вечери); “Мој син само мало спорије хода” Ивора Мартинића, у режији Предрага Стојменовића освојио је на 4. Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу чак пет призњања – за најбољу представу (по оцени жирија и публике), за најбољи текст, за глумца вечери и најбољу глумицу манифестације (Весна Чипчић), за најбољу младу глумицу “Душан Дука Јовановић” (Александра Ања Алач). Најзад, на 3. Међународном фестивалу комедије „Гола месечина“ у Скопљу – Павле Пекић проглашен је за најбољег глумца манифестације за насловну улогу у представи „Елинг“ Сајмона Бента, у режији Марка Манојловића.

Дан Београдског драмског позоришта, 20. фебруар, обележен је скромно, а признања за 2015. годину припала су: Гран при „Татјана Лукјанова“ – награда за вишегодишњи допринос БДП-у и позоришном животу Србије, додељен је Љубинки Кларић; Награде за уметнички допринос чланова ансамбла Куће и гостујућих уметника и аутора, у представама БДП-а припала су Хани Селимовић и Егону Савину, док су Награде за радни допринос „Михајло Фејзуловски“ за остварене резултате добили Предраг Панић, Живота Симић, Обрад Срећковић и Оливера Милосављевић.

bdp kraj sezone

После летње паузе, на самом почетку наредне сезоне очекују нас две премијере:

Популарну црну комедију браће Преснјаков – Олега и Владимира, „Тероризам“ режирала је Снежана Тришић. Превод драме потписује Новица Антић, сценограф је Дарко Недељковић, костимограф Мирна Илић, композитор Срђан Марковић, а за сценски говор задужена је др Љиљана Мркић Поповић. Играју: Бојан Жировић, Зијах Соколовић, Петар Бенчина, Павле Пекић, Милан Чучиловић, Даниел Сич, Наташа Марковић, Ивана Николић, Паулина Манов, Милорад Дамјановић, Даница Ристовски, Весна Чипчић, Владан Милић, Андрија Кузмановић, Јово Максић, Александра Ања Алач и Доријан Диало.

Други подухват је “Росмерсхолм” Хенрика Ибзена, у адаптацији драматурга Тамаре Барачков, у режији Ане Константиновић и Ивана Балетића, а улоге тумаче Јован Белобрковић, Милица Стефановић, Иван Ђорђевић, Бојан Жировић, Небојша Ђорђевић, Андријана Бекана Оливерић, Катарина Димитријевић и Жељко Максимовић. Сценограф је Вишња Вујовић, композитор Борис Младеновић, а видео рад и монтажу урадио је Стеван Лунг. Представа се ради у копродукцији са Ехо анимато, Културмобилом и Домом културе Студентски град.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., руководилац финансијске службе
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 622 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација