Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

Ансамбл Београдског драмског позоришта постигао је велики успех у Волков театру у Русији, где је 21. септембра премијерно извео комад "Позив на погубљење" Александра Червинског у режији Бобана Скерлића, на програму 16. Међународног Волков фестивала (од 12. до 23. 09).


Поднаслов манифестације је "Руска драматургија на светским језицима", а БДП је био једини учесник из региона. Београдска премијера биће 8. октобра. У ауторској екипи представе су сценограф Ненад Параносић, костимограф Јелена Стокућа, композитор Драган Ристић, а сценски покрет потписује Марија Миленковић. Играју: Иван Томић, Милош Милић, Милан Чучиловић, Милорад Дамјановић, Слободан Нинковић, Љубинка Кларић, Сандра Бугарски, Александра Ања Алач, Дејан Матић, Драгослав Илић, Милица Милша, Бора Ненић, Лако Николић, Слађана Влајовић, Ивана Николић и Милица Гојковић. Оркестар чине Лутвија Антић, Љубомир Ћустић, Иван Кузев.

Преносимо делове осврта и критика са гостовања објављених у руским медијима:

Марија Демидова, Јарославски регион 22.09.2015:
„Један од главних догађаја 16. интернационалног Волковског фестивала била је светска премијера представе Београдског драмског позоришта, коју је јарославска публика погледала 21. септембра, по роману Владимира Набокова „Позив на погубљење“. Редитељ Бобан Скерлић истакао је апсурдност догађаја и обрнуо полудемоничност затвореника и посетилаца заробљеног Цинцината, који си представљени у виду одбојних чудовишта – ружно обучених, избељених лица и неуредних фризура. Сценски приказ „Позива на погубљење“ у виду фрик-шоа прожетог сабласним плесовима де факто је ефектан потез. ...

Елена Кузмичева, портал Имена, 22.09.2015:
„Јуче смо, 21. септембра, у оквиру 16. интернационалног волковског фестивала, на сцени најстаријег руског позоришта погледали „Позив на погубљење“. Представа Београдског драмског позоришта визуализовала је осећај делиријума при читању дела Владимира Набокова. Тема осуђења незнано зашто, незнано због чега, безусловно, аналогна је Кафкином „Процесу“, с додатним гротескним апсурдом, који се ствара међу ликовима. Набоковљеви ликови сви присуствују осећају кошмара, што је и било приказано на сцени Волковског позоришта. (...) У овој мистерији делиријума суштина дијалога чини се сасвим неважном. (Вероватно је то разлог што руски титлови, с времена на време, нису успевали да прате сценска дешавања на српском језику.) Сви догађаји уклопили су се у једноипочасовни чин – динамичан, емотиван, који се доживљава и проживљава у једном даху. Посебну боју даје жива музика: контрабас, виолина, хармоника. Музичари су постали део сценографије, а музичке нумере су директно проткане кроз радњу и све њене актере. И, задржавајући стил извођења Набокова, представа се чини делом другог аутора. Јединствена, помало контроверзна, али изненађујуће органска, доследна и искрена у свему - са присутним чак отворено провокативним детаљима, представа се, упркос наведеном, не може подвести под ексцес и вулгарност. Иако на први поглед делује да је разлога за то много. Али то је Набоков, господо. Њега треба знати читати и умети опазити. Тако то прихватите“. ....

Јарославски регион, 22.09.2015:
(…) “…а већ увече су на сцену Првог руског позоришта дошли гости из Србије. Београдско драмско позориште суочило се са комплексним делом Владимира Набокова. Премијеру, која је одиграна на сцени Волковског позоришта, с правом називају светском јер, све до данас, нико није знао како изгледа поставка српског позоришта по Набоковљевом роману «Позив на погубљење». Тумач главне улоге, Иван Томић, признао је да га је рад на Набоковљевом тексту натерао да се и сам промени. «Док сам радио на Набоковљевом тексту, сетио сам се речи другог руског писца, Тарковског, који је говорио да глумац може скинути своју душу као рукавице. Када радите на таквом тексту, важа обавеза је да постанете осетљивији и отворенији према свету који вас окружује».” ….

Јарославље данас, 23.09.2015:
„Београдско драмско позориште одиграло је у Јарославу премијеру представе „Позив на погубљење“, по роману Владимира Набокова. Гости фестивала прихватили су позив аутора, који је свој роман испунио гротеском, на коју су, истим језиком, одговорили. Позоришност текста сјајно је отелотворена у српској поставци – динамичној и живој, зачињеној живом музиком. Посета Срба била је одговор на посету јарославских глумаца у Београду.”

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 219 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација